Jeseň v Pekingu : (Ľ Automme a Pekin) - Vian, Boris: 1920-1959 1920-1959 (Svetová knižnica SME, 2005)
Tento román sa určite neodohráva na jeseň a dokonca ani nie v Pekingu. Snový svet, vzdialene pripomínajúci ten náš, zaľudňujú vágne vykreslené postavy, autor sa dosýta vysmieva všetkým a všetkému, surovo odhaľuje sebeckosť mocných a bohatých, vrstvia symboly a tajomstvo, hrá sa s jazykom i logikou. Ale tiež, a predovšetkým, píše o láske, o láske tragické a prazvláštne, ktorá zaplaví celú myseľ.