Jeseň v Pekingu (Ľ Automme a Pekin) - Vian, Boris: 1920-1959 1920-1959; Bednárová-Kenížová, Katarína: 1954- 1954-; Šrank, Jaroslav (Bratislava Petit Press, 2005)
Tento román sa určite neodohráva na jeseň a dokonca ani nie v Pekingu. Snový svet, vzdialene pripomínajúci ten náš, zaľudňujú vágne vykreslené postavy, autor sa dosýta vysmieva všetkým a všetkému, surovo odhaľuje sebeckosť mocných a bohatých, vrstvia symboly a tajomstvo, hrá sa s jazykom i logikou. Ale tiež, a predovšetkým, píše o láske, o láske tragické a prazvláštne, ktorá zaplaví celú myseľ.
Keywords: romány autorské; realistické romány; romány o láske; Vian, Boris, píšuci tiež pod pseudonymom Vernon Sullivan (bol francúzsky spisovateľ, básnik, dramatik a hudobník. * 10.03.1920 Ville-ďAvray, Francúzsko - 23.06.1959 Paríž, Francúzsko); próza; francúzska literatúra - texty