Kára plná bolesti - Papp, Ján: 1929-1998 (Slovenský spisovateľ, 1976)
Kniha (1969) bola autorovým debutom. Dramatický príbeh dvoch chudobných mládencov na slovenskej dedine v období boja proti fašizmu. Zápas o prežitie sa stáva najťažšou skúškou charakteru i ľudského hrdinstva. Kniha bola v roku 1985 sfilmovaná.