Hudobná obeta - Patarák, Ján: 1936- (Nová próza, 1987)
Autor sa slovenskej čitateľskej verejnosti predstavuje prvou knižkou, súborom poviedok Hudobná obeta. Prózy sú tematicky zakotvené v prostredí východoslovenskej dediny, ktoré autor dôverne pozná. Rád si vyberá výnimočné, dramaticky vyhrotené situácie, v ktorých sa prejavuje drsnosť, ale aj zraniteľnosť východoslovenského človeka. Vie však nájsť svoju tému aj v zdanlivo prostom príbehu, v detailoch, ktoré lyrickosťou a citovou pozornosťou k človeku povyšuje na fakt hodný umeleckého spracovania. Pozoruhodnou stránkou Patarákovej tvorivej metódy je úsilie o výrazné plastické, filmové videnie sveta, čo jeho prózam dodáva zmyslovú presvedčivosť. Nejde tu o lacné experimenty ani o koketovanie s módnymi literárnymi postupmi. Autor svojimi poviedkami presviedča, že berie literatúru vážne a zodpovedne a že sa poctivo usiluje vysloviť svoj kúsok pravdy o súčasnom človeku.