Hudobná obeta - Patarák, Ján: 1936-; Nemčíková, Zuzana: 1955-; Blažo, Pavol: 1943-; Prokešová, Viera: 1957-2008 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1987)
Autor sa slovenskej čitateľskej verejnosti predstavuje prvou knižkou, súborom poviedok Hudobná obeta. Prózy sú tematicky zakotvené v prostredí východoslovenskej dediny, ktoré autor dôverne pozná. Rád si vyberá výnimočné, dramaticky vyhrotené situácie, v ktorých sa prejavuje drsnosť, ale aj zraniteľnosť východoslovenského človeka. Vie však nájsť svoju tému aj v zdanlivo prostom príbehu, v detailoch, ktoré lyrickosťou a citovou pozornosťou k človeku povyšuje na fakt hodný umeleckého spracovania. Pozoruhodnou stránkou Patarákovej tvorivej metódy je úsilie o výrazné plastické, filmové videnie sveta, čo jeho prózam dodáva zmyslovú presvedčivosť. Nejde tu o lacné experimenty ani o koketovanie s módnymi literárnymi postupmi. Autor svojimi poviedkami presviedča, že berie literatúru vážne a zodpovedne a že sa poctivo usiluje vysloviť svoj kúsok pravdy o súčasnom človeku.
Obsah: Šatka na kríži. Slovo o potope. O živej vode. Na žalobcu, na sudcu, na kata. Na povesť. Na svedectvo. Proti Rudovi Polovčákovi. Okolo hry na pomstu. Hudobná obeta.
Keywords: poviedky autorské; spoločenské poviedky; dedinské prostredie; medziľudské vzťahy; poviedky o láske; próza; slovenská literatúra - texty; Patarák, Ján (slovenský spisovateľ, učiteľ slovenského jazyka. Roku 1990 sa stal vedúcim redakcie programov pre deti a mládež v košickom štúdiu Slovenskej televízie. Od roku 1992 bol šéfredaktorom národnostného vysielania Slovenského rozhlasu v Prešove. Je aj autorom viacerých televíznych scenárov, rozhlasových hier a rozhlasových poviedok. * 23.05.1936 v Papíne, okres Humenné, Slovensko -); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); Nemčíková, Zuzana (slovenská maliarka, ilustrátorka a grafička. * 1955 Slovensko -); Prokešová, Viera (bola slovenská poétka, prekladateľka. Autorkine básne boli preložené do viacerých jazykov a publikované v časopisoch a zahraničných antológiách - okrem iného v Nemecku, Bulharsku a Francúzsku. * 02.08.1957 Bratislava, Slovensko - 31.12.2008 Bratislava, Slovensko)