Strmý vietor - Pohronský, Ján: 1908-1995 (Osveta, 1980)
Román Strmý vietor čerpá námet z prostredia starej horehronskej dediny. V baladicky ladenom rozprávaní autor približuje osobné a citové peripetie poloosirelého chlapca, neskôr mládenca a mladého dospelého muža. Na pozadí životného spôsobu gazdov, pastierov a drobných živnostníkov sa rozvíja príbeh o mužovi, ktorý postupne a potom súčasne ľúbi dve ženy a takmer súčasne ich aj tragicky stráca.