Strmý vietor - Pohronský, Ján: 1908-1995; Ďurík, Peter: 1947- 1947- (Martin Osveta, 1980)
Román Strmý vietor čerpá námet z prostredia starej horehronskej dediny. V baladicky ladenom rozprávaní autor približuje osobné a citové peripetie poloosirelého chlapca, neskôr mládenca a mladého dospelého muža. Na pozadí životného spôsobu gazdov, pastierov a drobných živnostníkov sa rozvíja príbeh o mužovi, ktorý postupne a potom súčasne ľúbi dve ženy a takmer súčasne ich aj tragicky stráca.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; dedinské prostredie; próza; slovenská literatúra - texty; Pohronský, Ján, vlastným menom Ján Pemer (bol spisovateľ pre deti a mládež, prozaik, právnik. * 02.07.1908 Brezno, Slovensko - 23.09.1995 Žilina, Slovensko); Horehronie - oblasť (Slovensko); Horehronie - oblasť (Slovensko); Ďurík, Peter (slovenský výtvarník, grafik, fypograf. * 1947 Martin, Slovensko -); Kadlečíková, Iva (slovenská redaktorka. Pracovala ako redaktorka v Krajskom vydavateľstve v Košiciach, neskôr vo vydavateľstve Osveta v Martine. Od roku 1977 žije v Pukanci s manželom Ivanom Kadlečíkom, spisovateľom. Publikovala v časopisoch (Slovenské pohľady, Slovenská literatúra, Fragment, Romboid, Slovenské rozhľady v Prahe, regionálne noviny) glosy, recenzie, bibliografické a faktografické práce. * 17.03.1938 Martin, Slovensko -)