Návraty z neskutočna - Schwartz, Jozef Viktor: 1925-1981 (Osveta, 1984)
Kniha obsahuje viacero sci-fi poviedok. Ro a Ma evokuje čudný svet budúcnosti, v ktorom ľudia už nevedia, čo je láska, umenie, ale aj monogamia, Zamatový hlas ľ poviedka s prvkami hororu. Varuje pred zneužitím počítačov a práva vedca experimentovať s ľuďmi. Súmrak a svitanie ľ obraz sveta, v ktorom sa prestanú rodiť deti...