Druhý človek - Sloboda, Rudolf: 1938-1995 (Nová próza, 1981)
V príbehu Jána Hodžu, hlavnej postavy románu Druhý človek, nájdeme mnohé z toho, čo sa autorovi dnes na nás, svojich súčasníkoch nepáči: ľahkomyseľne nadväzované vzťahy, nevážnosť k cudziemu úsiliu, majetnícky pomer k inému človeku, nevšímavé stúpanie po úprimných citoch. Spisovateľ nás núti uvažovať aj o sebe.