Malka: Stretnutie. Aťka. Horiaci vrch. Malka. Zhanobená krv. Prízraky. Piargy. Šabľa. Sedliak. Dáma. List. Ľudská hra. Kňaz - Švantner, František: 1912-1950 (Hviezdoslavova knižnica, 1965)
Témou ľúbostnej novely je príbeh úprimnej lásky valacha a Malky, silný ľúbostný cit prechádzajúci pomocou fantázie až za hranicu skutočnosti. Dej sa odohráva v prostredí slovenských hôr pred Turícami. Príbeh rozpráva v prvej osobe valach (vystupuje bez mena). Zamiluje sa do Malky, mlčanlivého, hanblivého dievčaťa. Malka je slúžkou u krčmára, ktorý sa pred pár dňami vybral na jarmok, ale odvtedy ho nikto nevidel. Valach, hoci Malku takmer nepozná, si ju chce vziať za ženu. Ona sa nevie rozhodnúť, povie mu, že sa musí opýtať brata a na druhý deň mu dá odpoveď. Malka na druhý deň odkáže valachovi, aby prstene nekupoval. Keď sklamaný valach zbadá Malku so Šajbanom, myslí si, že je to jej milý a kvôli nemu ho odmietla...