Zátišie s gitarou - Švenková, Viera: 1937- (Smena, 1977)
V.Švenková je už raz navždy spisovateľkou dezilúzie. Jej próza je trpkastá. Ale chutí dobre. Sklon setimentalizovať krotí a úspešne brzdí spomínanou črtou dezilúzie a trpkosti. Takt, s akým zachádza s detailami, je hodný povšimnutia. V psychologickom detaile, ktorý narúša možný sentimentálny konflikt, je autorkina prozatérska sila, ďalej v otvorenosti konfliktu, s akým sa stretávame aj v tejto próze.