Zátišie s gitarou - Švenková, Viera: 1937-; Krátky, Ľubomír: 1939-; Glocko, Peter: 1946- (Bratislava Smena, 1977)
V.Švenková je už raz navždy spisovateľkou dezilúzie. Jej próza je trpkastá. Ale chutí dobre. Sklon setimentalizovať krotí a úspešne brzdí spomínanou črtou dezilúzie a trpkosti. Takt, s akým zachádza s detailami, je hodný povšimnutia. V psychologickom detaile, ktorý narúša možný sentimentálny konflikt, je autorkina prozatérska sila, ďalej v otvorenosti konfliktu, s akým sa stretávame aj v tejto próze.
Keywords: novely autorské; spoločenské novely; psychologické novely; próza; slovenská literatúra - texty; Švenková, Viera (slovenská spisovateľka, publicistka a prekladateľka z nemčiny, angličtiny, ruštiny, ukrajinčiny, češtiny. * 03.11.1937 v Poprade v časti Veľká, Slovensko -); Krátky, Ľubomír (slovenský knižný grafik, typograf, kaligraf. Za svoju tvorbu získal desiatky uznaní a ocenení doma i v zahraničí. Iba v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska mal za typografiu ocenených približne 100 kníh. Nar. 19.03.1939 Bratislava, Slovensko -); Glocko, Peter (slovenský spisovateľ, prozaik, scénárista, autor modernej literatúry pre deti a mládež. * 02.06.1946 Muráň, Slovensko -)