Jozef Gregor Tajovský: Realistický dramatik slovenskej predprevratovej dediny - Palkovič, Pavol: 1930-2009 (Osveta, 1972)
Autor dobre pozná predmet i literatúru o Tajovskom, píše živo a so zaujatím o vec, podáva o predvojnovej Tajovského dramatike obraz široký, so zmyslom pre dôležité podrobnosti, v prísnej chronológii, ktorá poskytuje logický vývinový oblúk vedúceho slovenského dramatika realistického obdobia. Dramatické dielo sa usiluje sledovať v úzkej súvislosti s Tajovského prózou.