Jozef Gregor Tajovský: Realistický dramatik slovenskej predprevratovej dediny - Palkovič, Pavol: 1930-2009; Tajovský, Jozef Gregor: 1874-1940; Štesko, Milan; Kadlečíková, Iva: 1938- (Osveta Martin, 1972)
Autor dobre pozná predmet i literatúru o Tajovskom, píše živo a so zaujatím o vec, podáva o predvojnovej Tajovského dramatike obraz široký, so zmyslom pre dôležité podrobnosti, v prísnej chronológii, ktorá poskytuje logický vývinový oblúk vedúceho slovenského dramatika realistického obdobia. Dramatické dielo sa usiluje sledovať v úzkej súvislosti s Tajovského prózou.
Keywords: literatúra slovenská; biografie; životopisy; osobnosti literárne; spisovatelia slovenskí; život a dielo; dráma realistická; Palkovič, Pavol (bol slovenský teoretik drámy a literatúry. *14.06.1930 Kúty, Slovensko - 07.04.2009 Bratislava, Slovensko); Tajovský, Jozef Gregor, vl. menom Jozef Gregor, používal veľa pseudonymov Greško, Grigorievič, Izäslav, Jano z Dohnian, Jozef Slovák, Kaprál... (slovenský spisovateľ, prozaik, dramatik, básnik, redaktor, učiteľ, úradník, politik, vedúca osobnosť druhej vlny literárneho realizmu. * 18.10.1874 Tajov, Slovensko - 20.05.1940 Bratislava, Slovensko); slovenská literatúra - texty; Kadlečíková, Iva (slovenská redaktorka. Pracovala ako redaktorka v Krajskom vydavateľstve v Košiciach, neskôr vo vydavateľstve Osveta v Martine. Od roku 1977 žije v Pukanci s manželom Ivanom Kadlečíkom, spisovateľom. Publikovala v časopisoch (Slovenské pohľady, Slovenská literatúra, Fragment, Romboid, Slovenské rozhľady v Prahe, regionálne noviny) glosy, recenzie, bibliografické a faktografické práce. * 17.03.1938 Martin, Slovensko -)