Dieťa 44 : (Child 44) - Smith, Tom Rob: 1979- (Ikar, 2008)
Lev Demidov je dôstojník Ministerstva štátnej bezpečnosti, predchodcu neslávne známej tajnej polície KGB. Je síce charakterný a poctivý, no Stalinove politické praktiky z neho urobili chladného vykonávateľa rozkazov nadriadených. Tí mu pripomínajú, že v Sovietskom zväze bola odstránená každá forma vykorisťovania, preto v spoločnosti neexistuje zločin. Lev je ochotný uveriť tejto ilúzii, napriek tomu, že prenasleduje a trestá zradcov mladého štátu. Keď sa na železničnej trati v Moskve objaví telo mŕtveho chlapca, Demidova okamžite informujú, že ide o nehodu, nie o zločin. V tomto duchu a z pozície svojej moci presvedčí rodinu chlapca aj očitých svedkov, že zločin sa nestal. Postupne si však začína uvedomovať, že v "dokonalom" Rusku 50-tych rokov vyčíňa masový vrah, čo ho núti neposlúchnuť rozkaz a pokračovať vo vyšetrovaní. Prípad nadobúda čoraz jasnejšie kontúry a Demidov upadá do nemilosti. Aj jeho žene Raise hrozí nebezpečenstvo a situáciu skomplikuje nález ďalšieho brutálne zavraždeného dieťaťa.