Timrava: Výber 1: Za koho ísť? Darmo.. - Timrava, Božena Slančíková: 1867-1951 (Zlatý fond slovenskej literatúry, 1975)
V tomto výbere nájdeme poviedky a novely. Kandidát ženby - Juro Agáč, agent poisťovacej spoločnosti, ide do Dubova k pánovi Volárovi. Ten má dcéru Borižu a chovanicu Ruženu. Juro sa nechce ženiť a bojí sa, že si ho chcú lapiť. Po troch dňoch odchádza, ale zistí, že k Ružene ho viažu prisilné putá. Dá otočiť kone a vráti sa k Volárovi.