Timrava: Výber 1: Za koho ísť? Darmo... - Timrava, Božena Slančíková: 1867-1951; Kusý, Ivan: 1921-2000; Kovačevič, Ivan Július: 1909-1979; Lehutová, Dana: 1935-2007 (Tatran Bratislava, 1975)
V tomto výbere nájdeme poviedky a novely. Kandidát ženby - Juro Agáč, agent poisťovacej spoločnosti, ide do Dubova k pánovi Volárovi. Ten má dcéru Borižu a chovanicu Ruženu. Juro sa nechce ženiť a bojí sa, že si ho chcú lapiť. Po troch dňoch odchádza, ale zistí, že k Ružene ho viažu prisilné putá. Dá otočiť kone a vráti sa k Volárovi.
Obsah: Za koho ísť? Darmo. Kandidát ženby. Na Jurkovej svadbe. Katera. Príbuzná. Pomocník. Ondro Karman. Sluhove trpkosti. Na jednom dvore. Pódi. Ťažké položenie. Tak je darmo. Pozde. Nemilí. Bál. Skúsenosť. Bez hrdosti. Veľké šťastie. Literatúra mimočítanková.
Keywords: poviedky autorské; novely autorské; spoločenské poviedky; sociálne poviedky; dedinské prostredie; medziľudské vzťahy; próza; slovenská literatúra - texty; Timrava, Božena Slančíková, vl. menom Božena Slančíková, pseudonymy Timrava, Teta z Polichna a i. (slovenská prozaička, autorka poviedok a noviel, dramatička, popredná predstaviteľka druhej vlny literárneho realizmu. * 02.10.1867 Polichno, Slovensko - 27.11.1951 Lučenec, Slovensko); Kusý, Ivan, pseudonym Robert Konečný (slovenský literárny vedec, historik a kritik, 26.05.1921 Dobroč, Slovensko - 10.02.2000 Bratislava, Slovensko); Lehutová, Dana, rodená Rapantová Daniela (slovenská prekladateľka, redaktorka. * 06.05.1935 Bratislava, Slovensko - 05.10.2007 Bratislava, Slovensko); Kovačevič, Ivan Július (slovenský filmový pracovník, redaktor, prekladateľ, knižný grafik. Po novinárskych začiatkoch v období 2. sv. vojny sa venoval filmovej dokumentaristike, po roku 1945 sa uplatnil najmä ako knižný grafik, stal sa jednou z vedúcich osobností slovenského knižného umenia. Prekladateľ beletrie a náučnej prózy. * 24.11.1909 Drégelypalánk, Maďarsko - 17.02.1979 Zlaté Moravce, pochovaný v Bratislave, Slovensko)