Na brehoch Vltavy - Tomaščík, Karol: 1919-1999 (Dukla, 1974)
Autor v knihe opisuje rušné udalosti v druhej svetovej vojne na frontoch i v ilegálnej činnosti v zázemí. V dobrodružne ladenom príbehu zachytáva najprv atmosféru v Prahe po atentáte na východný front, k bieloruským a slovenským partizánom, neskoršie do Moskvy, odtiaľ do Slovenského národného povstania a napokon pozorne sleduje postup frontu z východu na západ, Májové povstanie českého ľudu a hrdinský pochod Sovietskej armády z Berlína do Prahy. V tomto pestrom dejovom rámci ukazuje Tomaščík na bolestných osudoch hrdinov, ako fašizmus degradoval základné hodnoty, ako nemilosrdne šliapal po ľudských životoch a rozsieval po celej Európe smrť a hrôzu až do svojej porážky v štyridsiatom piatom roku.