Smer Praha - Tomaščík, Karol: 1919-1999 (Nový život, 1975)
Karol Tomaščík opísal vlastné skúsenosti, pospletané s osudmi vojakov na východnom fronte, v próze Na dobrej ceste (1954). Voľným pokračovaním týchto udalostí, v ktorých líči postup sovietskej armády a partizánov z bieloruských lesov až do Prahy a Berlína, je kniha Na brehoch Vltavy (1960). Posledná kapitola tejto knihy, rozšírená o ďalšie dejové línie, je úvodnou kapitolou autobiografickej knihy Smer Praha. Autorova tvorba neprekračuje ohraničenia osobnej skúsenosti, je poplatná dobovej interpretácii historických faktov a udalostí.