Jedovaté roky - Topoľská, Mária: 1909-2005; Rampáková, Ľudmila: 1922-2003; Vlachová, Renáta: 1933-; Vančo, Ladislav: 1949-; Uváček, Félix: 1930- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1966)
Rozsahom skromné dielo záslužilej umelkyne Márie Topolskej sa nedotýka života okrajovom ale zaznieva v súhlase s najlepšími tradíciami našej literatúry. Práve preto si zaslúži, aby sme sa k nemu vracali, overovali si jeho životnosť a pôsobivosť.
Doslov:(Ľudmila Rampáková).
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; vojnové romány; próza; slovenská literatúra - texty; Topoľská, Mária (slovenská prozaička, autorka lyrizovanej prózy a literatúry pre deti a mládež, 10.11.1909 Praha - 13.5.2005 Bratislava); Vančo, Ladislav (slovenský popredný knižný grafik. * 01.01.1949 Velušovce, pri Topoľčanoch, Slovensko -); Uváček, Félix (slovenský prekladateľ z ruštiny a poľštiny, redaktor. * 1930 v Katloviciach, Slovensko -); Vlachová, Renáta (slovenská výtvarníčka, grafička a maliarka, knižná ilustrátorka. * 1933 Slovensko -); Rampáková, Ľudmila (slovenská literárna kritička a historička, prekladateľka. * 11.03.1922 Párnica, Slovensko - 08.01.2003 Bratislava, Slovensko)