Medicína na šikmej ploche - Bláha, František: 1896-1979 (Osveta, 1964)
Autor opisuje život v koncentračnom tábore Dachau z vlastnej skúsenosti vecne a objektívne, no pritom tak, že čitateľa zaujme a upúta. V knihe niet riadka, z ktorého by nevystupovalo nesmierne utrpenie ľudí spoza ostnatých drôtov. Kniha má hodnotu dokumentárnu. Podáva pravdivé medicínske fakty na pozadí zložitých dejinných udalostí a postoj človeka k nim.