Márie a Magdalény - Ťažký, Ladislav: 1924-2011 1924- (Nová próza, 1983)
Márie a Magdáleny sú novou knihou Ladislava Ťažkého, nadväzujúcou na jeho predchádzajúce romány Amenmária a Evanjelium čatára Matúša. Autor sa tu so svojím hrdinom Matúšom Zrazom znovu vracia do rokov vojny, do rokov hospodárskej krízy i povojnového obdobia, to znamená do rokov rozprávačskej mladosti, a evokuje si udalosti a situácie, ktoré sa mu hlboko vryli do pamäti a spoluvytvárali jeho vnútorný svet.