Márie a Magdalény - Ťažký, Ladislav: 1924-2011 1924-; Blažo, Pavol: 1943-; Baláž, Jozef: 1958- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1983)
Márie a Magdáleny sú novou knihou Ladislava Ťažkého, nadväzujúcou na jeho predchádzajúce romány Amenmária a Evanjelium čatára Matúša. Autor sa tu so svojím hrdinom Matúšom Zrazom znovu vracia do rokov vojny, do rokov hospodárskej krízy i povojnového obdobia, to znamená do rokov rozprávačskej mladosti, a evokuje si udalosti a situácie, ktoré sa mu hlboko vryli do pamäti a spoluvytvárali jeho vnútorný svet.
Ilustr. na front. a predsádke.
Keywords: Ťažký, Ladislav (slovenský prozaik staršej povojnovej generácie, publicista, dramatik a scénárista, 19.9.1924 Čierny Balog - 20.01.2011 Bratislava); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); Baláž, Blažej (slovenský maliar, grafik, tvorca inštalácií, objektov, performancií a vysokoškolský pedagóg. * 29.10.1958 Nevoľné, Slovensko -); romány autorské; historické romány; spoločenské romány; vojnové romány; próza; slovenská literatúra - texty; Uváček, Félix (slovenský prekladateľ z ruštiny a poľštiny, redaktor. * 1930 v Katloviciach, Slovensko -)