Evanjelium čatára Matúša 2 - Ťažký, Ladislav: 1924-2011 1924- (Nová próza, 1979)
Dvojzväzkové dielo je pokračovaním románu Amenmária, s ktorým je spojené prostredníctvom niekoľkých postáv. Hlavný hrdina ľ Matúš Zraz sa snaží pochopiť a vstrebať vojnové udalosti natoľko, aby sa mohol dostať za ne. Zámerom románu je nielen vysloviť svedectvo o vojne, ako o skutočne prežitom, ale najmä ju vykresliť ako obrovskú skúšku morálky jednotlivca a celých kolektívov. Celý román je doslova nabitý veľmi silnými a sugestívnymi obrazmi s vyhraneným filozofickým podtextom, ktoré nikoho nenechajú na pochybnostiach, že autorovi ide o náročné umelecké stvárnenie spoločensky veľmi závažnej problematiky moderných slovenských dejín...