Kto zabil Ábela? - Ťažký, Ladislav: 1924-2011 1924- (Osveta, 1991)
V centre príbehu je vražda miestneho funkcionára, komunistu Abela Tomka. Táto tragická udalosť zosilňuje dramatický charakter príbehu. Autor sa uchýlil k retrospektíve a s veľkým časovým odstupom rekonštruuje zločin, no najmä pohnútky, ktoré k nemu viedli.