Živý bič: Román - Urban, Milo: 1904-1982 (Čítanie študujúcej mládeže, 1981)
Tento román patrí medzi najvýznamnejšie a najviac prekladané novodobej slovenskej prózy. Podáva nepriame svedectvo o neľudskosti vojny. Jeho dejiskom je hornooravská dedinka Ráztoky, ktoré ležia "pánubohu za chrbtom". Ozveny frontových udalostí doliehajú aj sem. Pod ich vplyvom sa zauzľujú ľudské osudy a silnie živelný odpor dediny. Popri celom rade výrazných, až monumentálne vykreslených postáv, má Živý bič aj svojho kolektívneho hrdinu. Je ním prostý dedinský ľud, ktorý na vonkajšie popudy reaguje ako jedna bytosť. Preto sa tento druh románu označuje ako unanimistický (lat. una anima = jedna duša).