Živý bič: Román - Urban, Milo: 1904-1982; Števček, Ján: 1929-1996; Longauer, Ľubomír: 1948-; Šulcová, Estera (Bratislava Tatran, 1981)
Tento román patrí medzi najvýznamnejšie a najviac prekladané novodobej slovenskej prózy. Podáva nepriame svedectvo o neľudskosti vojny. Jeho dejiskom je hornooravská dedinka Ráztoky, ktoré ležia "pánubohu za chrbtom". Ozveny frontových udalostí doliehajú aj sem. Pod ich vplyvom sa zauzľujú ľudské osudy a silnie živelný odpor dediny. Popri celom rade výrazných, až monumentálne vykreslených postáv, má Živý bič aj svojho kolektívneho hrdinu. Je ním prostý dedinský ľud, ktorý na vonkajšie popudy reaguje ako jedna bytosť. Preto sa tento druh románu označuje ako unanimistický (lat. una anima = jedna duša).
Rozlož. tit. list.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; sociálne romány; protivojnové romány; dedinské prostredie; prvá svetová vojna; próza; slovenská literatúra - texty; Urban, Milo, pseudonymy Ján Rovňan ml., Podbabjagurský a i. (bol slovenský prozaik, prekladateľ a novinár, jeden z najvýznamnejších reprezentantov modernej slovenskej literatúry. * 24.08.1904 Rabčice, Slovensko - 10.03.1982 Bratislava, Slovensko); Števček, Ján (slovenský literárny vedec, kritik, esejista, scénárista, básnik. * 13.09.1929 Mýto pod Ďumbierom, Slovensko - 26.09.1996 Bratislava, Slovensko); Longauer, Ľubomír (slovenský maliar, grafik, vysokoškolský pedagóg, 2.6.1948 Banská Bystrica -); Zázrivá-Roztoky (Slovensko); Zázrivá-Roztoky (Slovensko); Orava - oblasť (Slovensko); Orava - oblasť (Slovensko)