Odlomená haluz - Vámoš, Gejza: 1901-1956 (Naša tvorba, 1965)
Román sa odohráva pred a počas prvej svetovej vojny v okolí dediny Bahňany. Zo začiatku sa dej rozvíja okolo postavy malého Sama Krakauera, jeho matky Reginy a jeho bratov Nácka, Oskára a Ferdinanda, teda rodiny nebohého Ernesta Krakauera ľ Žida. Vámoš v týchto momentoch a segmentoch textu nešetrí kritikou voči židom.