Odlomená haluz - Vámoš, Gejza: 1901-1956; Tomčík, Miloš: 1922-2009; Lehútová, Dana: 1935-2007; Salamon, Zoltán: 1938-; Hora, Štefan (Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry Bratislava, 1965)
Román sa odohráva pred a počas prvej svetovej vojny v okolí dediny Bahňany. Zo začiatku sa dej rozvíja okolo postavy malého Sama Krakauera, jeho matky Reginy a jeho bratov Nácka, Oskára a Ferdinanda, teda rodiny nebohého Ernesta Krakauera ľ Žida. Vámoš v týchto momentoch a segmentoch textu nešetrí kritikou voči židom.
Gejza Vámoš - lekár, ktorý z obavy pred rasovým prenasledovaním v roku 1939 odišiel do Číny, kde pôsobil v Tchien-šane, neskôr na Tchaj-wane a napokon ako lekár na viacerých miestach v Brazílii, kde v roku 1956 aj zomrel. Gejza Vámoš ľ "cynik, naturalista,ateista, freudista, samorastlý filozof a žid. Svojím neokrôchaným a zádrapčivým štýlom ,vdrúzil? sa do slovenskej preknotvároružolícej literatúry". Táto knižka je považovaná za Vámošovo umelecky najvydarenejšie dielo. Román sa skladá z pásma úvah a pásma voľne konkrétnych previazaných dejových obrázkov. Motivácia dejom, nesená postavami, je nahradená motiváciou ideovou, vloženou zvonka autorom. Postavy, akokoľvek kypiace životom, sú len figúrkami. Odlomená haluz je totiž predovšetkým románom ideí či presnejšie idey, ktorá preráža cez všetky izmy a pózy autora.Doslov.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; sociálne romány; Židia; židovská otázka; prvá svetová vojna; dedinské prostredie; Vámoš, Gejza (slovenský prozaik a lekár. Významný predstaviteľ slovenskej literatúry medzi dvomi vojnami. * 22.12.1901 Dévabánya, Maďarsko - 18.03.1956 Muriae, Brazília); Bahňany (Slovensko); próza; slovenská literatúra - texty; Bahňany (Slovensko); Lehutová, Dana, rodená Rapantová Daniela (slovenská prekladateľka, redaktorka. * 06.05.1935 Bratislava, Slovensko - 05.10.2007 Bratislava, Slovensko); Tomčík, Miloš (slovenský literárny vedec, kritik, analytik, 19.9.1922 Liptovský Mikuláš-Ploštín - 15.10.2009 Bratislava); Salamon, Zoltán (slovenský akademický maliar, výtvarník, gragik, ilustrátor. * 1938 Bratislava, Slovensko -)