Mechanici: Príbehy zo zabudnutého priečinka - Zelinka, Milan: 1942- (Nová próza, 1983)
Zelinkove poviedky majú svoju nezameniteľnú, zvláštnu atmosféru. Odohrávajú sa na východnom Slovensku, v jednom z jeho okresov, medzi mechanikmi telefónnych ústrední. Pozoruhodná je autorova schopnosť vytvárať príbehy zo všedného života s nevšednými situáciami - grotesknými - humoristickými i tragickými. Za lakonickosťou až aforickosťou Zelinkovho štýlu sa skrýva láska ku krajine, k človeku s jeho prednosťami, chybičkami i krajovými zvláštnosťami, ktorá nielen lyrizuje jeho poviedky, ale dáva im aj pozitívny spoločenský zmysel zdôraznením významu obyčajnej, tvorivej ľudskej práce.