Moje srdce pochovajte pri Wounded Knee: Dejiny amerického Západu očami Indiánov (Bury My Heart at Wounded Knee) - Brown, Dee: 1908-2002; Dlouhý, Karol: 1922-; Meisner, Ján: 1939-; Michaláč, Jozef: 1944-; Pitoňák, Jozef (Bratislava Obzor, 1977)
Kedysi dávno patrila táto krajina našim otcom; no keď zájdem k rieke, na brehoch vidím vojenské tábory. Tí vojaci vytínajú moje lesy, zabíjajú moje bizóny; a keď to vidím, srdce mi ide puknúť, je mi smutno... Belosi porozprávali iba jednu stránku veci. Povedali iba to, čo sa im hodilo...
Poznámky. Doslov. Biografia. Register. Fotografie prevzaté z pôvodného amerického originálu.
Keywords: Spojené štáty americké; dejiny ameriky; Indiáni; r. 1860-1890; objavné cesty; próza; americká literatúra - texty; Brown, Dee, celým menom Dorris Alexander "Dee" Brown (bol americký spisovateľ a historik. * 29.02.1908 Alberta, Louisiana, USA - 12.12.2002 Little Rock, Arkansas, USA); Spojené štáty americké