Môžu zvieratá myslieť? (Können Tiere denken?) - Fischel, Werner: 1900-1977; Novacký, Martin; Meisner, Ján: 1939-; Michaláč, Jozef: 1944-; Pitoňák, Jozef; Brehm, Alfred Edmund: 1829-1884; Darwin, Charles: 1809-1882 (Obzor Bratislava, 1974)
Zoopsychológia je veda, ktorá sa snaží čo najpodrobnejšie preskúmať pamäť čo najväčšieho počtu rozličných druhov zvierat. S týmto cieľom robíme so zvieratami pokusy, dávame im určité úlohy a sledujeme ich reakcie na ne. Správanie zvierat naznačuje, čoho sú schopné a čo nie je v ich možnostiach...
Výber z obsahu: Názory na zvieratá v histórii a dnes. História. Alfred Edmund Brehm. Charles Darwin. Začiatky moderného bádania. I.P. Pavlov: Podmienený reflex. Operačné podmieňovanie podľa Skinnera. Vrodené a naučené správanie zvierat. Hrabavé a piesočné osy. Strakoš. Delfíny. Prostredie a pamäť zvierat. Rozumné opice... Zhrnutie a výhľady. Doslov k slovenskému vydaniu (Martin Novacký).
Keywords: Fischel, Werner (nemecký akademický biológ, etológ. Zaoberal sa výskumom v experimentálnom skúmaní o správaní zvierat. * 21.10.1900 v Saar zámku, Nemecko - 08.12.1977 v Lipsku, Nemecko); prírodné vedy; zoopsychológia; zvieratá; psychológia zvierat; fyziológia živočíchov; inštinkt zvierat; myslenie zvierat; správanie zvierat; genetika zvierat; porovnávacia psychológia; Brehm, Alfred Edmund (bol nemecký zoológ, je najznámejší svojím encyklopedickým dielom Illustriertes Thierleben (Ilustrovaný život zvierat). * 02.02.1829 Nemecko - 11.11.1884 Nemecko); Darwin, Charles (bol britský prírodovedec, ktorý sa zapísal do dejín ako pôvodca teórie evolúcie prirodzeným výberom. * 12.02.1809 Shrewsbury, Spojené kráľovstvo, Anglicko - 19.04.1882 Downe, Spojené kráľovstvo, Anglicko); výklady populárno-náučné; faktografická literatúra