Adolf Hitler 1 : (Adolf Hitler) - Gisevius, Hans Bernd: 1904-1974 (Slovenský spisovateľ, 1991)
Autor knihy využil pri svojom hodnotení výhodu bezprostrednej osobnej skúsenosti a pätnásťročným dôkladným štúdiom materiálu si zároveň vytvoril od neho oslobodzujúci odstup i potrebný nadhľad. Gisevius poznal atmosféru doby, ktorá vyniesla malomeštiaka Adolf Hitlera z rakúsko-bavorského pohraničia až do ríšskej kancelárie a v úlohe führera urobila z neho režiséra obrovskej drámy ľudských dejín. Zachytiac tento rozporuplný vzostup odhalil mnohé skryté kľúčové momenty Hitlerovho života. Detailne rozobral veľkosť viny jednotlivca, ale odkryl i trestuhodnú ľahkovernosť ľudí, ktorých zotročil a urobil z nich spoluúčastníkov násilností, vrážd a zúrivého teroru. V prvom diele, zachytávajúcom obdobie Hitlerovho života po jeho nástup do funkcie führera, sa pri analýze jedovatej nacistickej ideológie pokúša preniknúť až k samotným koreňom nacizmu.