Adolf Hitler 2 : (Adolf Hitler) - Gisevius, Hans Bernd: 1904-1974 (Slovenský spisovateľ, 1991)
V druhom diele biografie autor vychádzajúc z bohatých archívnych materiálov chronologicky sleduje osobu Adolfa Hitlera od obdobia jeho najväčších triumfov, v úlohe uzurpátora a všemocného veliteľa wehrmachtu, bezohľadne diktujúceho podmienky zahraničným partnerom, až po definitívny krach končiaci jeho samovraždou. Gisevius detailne analyzuje jednotlivé etapy pustošivej diktátorovej politiky, založenej na jeho chorobnej túžbe po moci, na potrebe rozširovania ┤životného priestoru┤ na úkor ┤menejcenných┤ národov. V úsilí o čo najobjektívnejší pohľad sa snaží autor preniknúť do Hitlerovej psychiky, vystopovať motivácie jeho konania a odhaľuje ho ako človeka perfektne ovládajúceho všetky registre davovej psychológie, ako muža mnohých tvárí, ktorý svoje obludné schopnosti využíva na realizáciu učenia o nadradenosti nemeckého národa.