Adolf Hitler 2 (Adolf Hitler) - Gisevius, Hans Bernd: 1904-1974; Váh, Juraj: 1925-1976; Závarský, Ján: 1948-; Sládek, Anton: 1956-; Diamantová, Elena; Hitler, Adolf: 1889-1945 (Slovenský spisovateľ Bratislava, 1991)
V druhom diele biografie autor vychádzajúc z bohatých archívnych materiálov chronologicky sleduje osobu Adolfa Hitlera od obdobia jeho najväčších triumfov, v úlohe uzurpátora a všemocného veliteľa wehrmachtu, bezohľadne diktujúceho podmienky zahraničným partnerom, až po definitívny krach končiaci jeho samovraždou. Gisevius detailne analyzuje jednotlivé etapy pustošivej diktátorovej politiky, založenej na jeho chorobnej túžbe po moci, na potrebe rozširovania ┤životného priestoru┤ na úkor ┤menejcenných┤ národov. V úsilí o čo najobjektívnejší pohľad sa snaží autor preniknúť do Hitlerovej psychiky, vystopovať motivácie jeho konania a odhaľuje ho ako človeka perfektne ovládajúceho všetky registre davovej psychológie, ako muža mnohých tvárí, ktorý svoje obludné schopnosti využíva na realizáciu učenia o nadradenosti nemeckého národa.
Obsah: Viedeň 13. marca 1938. Hitler likvidátor. Compiégne 22. júna 1940. Hitler triumfátor. Führerov hlavný stan 22. júna 1941. Hitler uzurpátor. Stalingrad 2. februára 1943. Hitler porazený. Berlín 30. apríla 1945. Pútnik do ničoty. Kalendárium.
Mimo edície.
Keywords: Gisevius, Hans Bernd (bol nemecký diplomat a dôstojník počas druhej svetovej vojny. Odporca nacistického režimu, šéf stanice pre americkú OSS. * 14.07.1904 v Arnsberg v pruskej provincie Vestfálska, Nemecko - 23.02.1974 v Müllheimu v Bádensku-Württembersku, Nemecko); dejiny nemecké; nacizmus nemecký; Váh, Juraj, vlastným menom Henrich Herzog. Pseudonym: Chleb, Ján Krimlák, Milan Sloboda, Milan Varínsky (bol slovenský dramatik, prozaik, prekladateľ. Posmrtne vyšiel román s vojnovou tematikou a zbierka rozhlasových noviel. Divadelné kritiky a recenzie uverejňoval v novinách a kultúrnych časopisoch. * 29.08.1925 Žilina, Slovensko - 03.10.1976 Žilina, Slovensko); fašizmus; biografie; životopisy; osobnosti politické; Nemecko; vojenská história; druhá svetová vojna; r. 1938-1945; Zavarský, Ján (slovenský scénograf, grafik. * 31.07.1948 Banská Bystrica, Slovensko -); Hitler, Adolf (bol nemecký politik, diktátor, člen a neskôr líder Národno-socialistickej nemeckej robotníckej strany - NSDAP, autor národnosocialistickej koncepcie štátu, ríšsky kancelár - najvyšší predstaviteľ vlády a "vodca a ríšsky kancelár". * 20.04.1889 Braunau am Inn, Rakúsko - 30.04.1945 Berlín, Nemecko); Sládek, Anton (slovenský výtvarný fotograf, knižný fotograf. * 13.02.1956 Bratislava, Slovensko -)