Kráľovraždy alebo český pitaval - Ivanov, Miroslav: 1929-1999 (Periskop, 1979)
Kniha pútavým spôsobom objasňuje niekoľko vrážd, záhadných úmrtí a podivuhodných okolností skonu niektorých význačných postáv slovenských dejín. Ako a za akých okolností zomrel Matyáš Braun, knieža Jaromír, Václav III., Ladislav Pohrobok, Albrecht z Valdštejna, JA Komenský a ďalšie? Tieto rébusy rieši autor takmer detektívnom spôsobom, často pri tom dochádza k prekvapivým záverom, niekedy aj k spochybneniu dlho tradovaných legiend.