Kráľovraždy alebo český pitaval - Ivanov, Miroslav: 1929-1999; Schwarzová, Apolónia; Jedľovská, Daniela; Meisner, Ján: 1939-; Michaláč, Jozef: 1944- (Bratislava Obzor, 1979)
Kniha pútavým spôsobom objasňuje niekoľko vrážd, záhadných úmrtí a podivuhodných okolností skonu niektorých význačných postáv slovenských dejín. Ako a za akých okolností zomrel Matyáš Braun, knieža Jaromír, Václav III., Ladislav Pohrobok, Albrecht z Valdštejna, JA Komenský a ďalšie? Tieto rébusy rieši autor takmer detektívnom spôsobom, často pri tom dochádza k prekvapivým záverom, niekedy aj k spochybneniu dlho tradovaných legiend.
Pramene a literatúra. 38 zázn. lit. o knihách, časopisoch a archív. materiáloch v jaz. čes. a nem.
Keywords: dejiny české; kráľovraždy; osobnosti historické; králi českí; vraždy politické; Ivanov, Miroslav (bol český spisovateľ a publicista, zaoberajúca sa predovšetkým históriou a literatúrou faktu. * 10.04.1929 Josefov nad Metují, dnes Jaroměř, Česko - 23.12.1999 Praha, Česko); panovníci českí; Česko; Česko; faktografická literatúra