Podivuhodné příběhy - Ivanov, Miroslav: 1929-1999 (Kamarád, 1979)
V siedmich príbehoch sa autor vracia k niektorým výrazným postavám a udalostiam z rôznych období slovenských dejín. Konfrontuje hypotézy o mieste, kde stávala pevnosť Wogastisburg a hlavné mesto Veľkej Moravy, približuje postavu JanaRoháče Zdub a Jana Sladkého Koziny, rozpráva o sedliacke rebéliu v r. 1775, o Svätodušných búrkach v Prahe a o robotníckom spolku Ruka v Jaroměři.