Vražda Václava, knížete českého: k níž údajně došlo na dvoře bratra jeho Boleslava v pondělí po svátku svatého Kosmy a Damiána - Ivanov, Miroslav: 1929-1999 (Spirála, 1979)
Autor sa v tejto knižke zaoberá aj dnes stále diskutovanou otázkou vraždy kniežaťa Václava. Vymyslené postavy (profesor dejepisu Josef Skalák a kriminalista v dôchodku Dalibor Daněk) preberajú v akomsi detektívnom príbehu pri hraní šachu životný príbeh kniežaťa Václava, historické súvislosti a zvlášť okolnosti jeho smrti 28. 9. 935. Užíva sa pri tom písomných prameňov, názorov jednotlivých slovenských historikov, archeologických správ z výskumov stavieb spojených s týmto svätcom aj antropologických posudkov. Autor prostredníctvom týchto postáv dochádza k pomerne odvážnym hypotézam, ktoré však otvárajú priestor pre nové diskusie.