Vražda Václava, knížete českého: k níž údajně došlo na dvoře bratra jeho Boleslava v pondělí po svátku svatého Kosmy a Damiána - Ivanov, Miroslav: 1929-1999; Flegr, Jaroslav; Kalousek, Josef: 1917-; Škodová, Jarmila; Václav, knieža české: 907-929 (Československý spisovatel Praha, 1979)
Autor sa v tejto knižke zaoberá aj dnes stále diskutovanou otázkou vraždy kniežaťa Václava. Vymyslené postavy (profesor dejepisu Josef Skalák a kriminalista v dôchodku Dalibor Daněk) preberajú v akomsi detektívnom príbehu pri hraní šachu životný príbeh kniežaťa Václava, historické súvislosti a zvlášť okolnosti jeho smrti 28. 9. 935. Užíva sa pri tom písomných prameňov, názorov jednotlivých slovenských historikov, archeologických správ z výskumov stavieb spojených s týmto svätcom aj antropologických posudkov. Autor prostredníctvom týchto postáv dochádza k pomerne odvážnym hypotézam, ktoré však otvárajú priestor pre nové diskusie.
Výber z obsahu: Začína se sicilskou hrou. Nepříjemné otázky. Možnosti a hypotézy. Příliš silná zeď. Intermezzo o legendách, ktoré nemusí číst každý. Stále dokola. Na Nových zámeckých schodech. "Čím byl čin spáchán" je otázka další. Úvaha o antropologickém výzkumu. Teorie značne odvážna. Slovo nejen o literatuře faktu, tedy slovo i závěrem. Jak došlo k elektronickému průzkumu staroboleslavského areálu. Technická zpráva průzkumu. Seznam literatúry a pramenů.
Keywords: dejiny české; knieža české; vraždy politické; osobnosti historické; Česko; Česko; faktografická literatúra; Ivanov, Miroslav (bol český spisovateľ a publicista, zaoberajúca sa predovšetkým históriou a literatúrou faktu. * 10.04.1929 Josefov nad Metují, dnes Jaroměř, Česko - 23.12.1999 Praha, Česko); Václav, knieža české (bol český knieža od r. 1921 z rodu Přemyslovcov, neskoršie svätec a hlavný patrón Čiech. * okolo 907 Česko - 28.09.929/935 Stará Boleslav, Česko); Kalousek, Josef (český výtvarník, maliar, grafik a typograf. * 23.02.1917 v Kyšperku, Česko -)