Život a pád Mikuláša Krvavého (Dvadcať tri stupeni vniz) - Kasvinov, Mark Konstantinovič: 1910-1977; Mojžiš, Ján; Michaláč, Jozef: 1944-; Mikuláš II.: 1868-1918 (Bratislava Obzor, 1989)
Knižka M. Kasvinova, ktorú tu predkladáme čitateľovi, na základe dôkazového materiálu presvedčivo demaskuje túto nehanebnú koncepciu. Autor krok za krokom skúma celé dvadsaťtri ročné obdobie panovania Mikuláša II., umožňuje nám precítiť celú hĺbku duchovného a mravného pádu posledného predstaviteľa dynastie Romanovovcov, ukazuje nám kuchyňu jeho vlády, ako aj prehnitosť a špinavosť monarchistického režimu a presvedčivo hovorí o jeho zákonitom smerovaní k zániku...
Obsah: Predslov (V. Archipenko). Na úvod. Prológ. Operácia "Ruský bratanec". Svätá aliancia: mýty a skutočnosť. Pri začiatkoch cárskej kroniky. Ten, čo neexistoval? "Ruleta smrti". Keď sú dobré všetky prostriedky. Starec. Na prahu svetovej vojny. Vojna. Medzi palácom a hlavným stanom. Pád. Väzeň v Alexandrovskom paláci. Predposledná cesta: Toboľsk. Posledná cesta: Jekaterinburg. Dom na stráni. Po stopách. Pred tvárou dejín. Pramene a literatúra. 722 zázn. v slov., ruš., angl., nem. a franc.
Keywords: dejiny ruské; biografie; životopisy; osobnosti historické; ruský cár; r. 1914-1919; panovníci ruskí; próza; ruská literatúra - texty; Rusko; Rusko; Kasvinov, Mark Konstantinovič (ruský novinár a historik. * 1910 Rusko - 1977 Rusko); faktografická literatúra; Nadubinský, Michal (slovenský spisovateľ, editor a prekladateľ. * 16.03.1935 Stanča, Slovensko - 08.11.2004 Bratislava, Slovensko); Mikuláš II., celým menom Nikolaj Alexandrovič Romanov (bol posledný ruský cár (1894 ľ 1917), poľský kráľ (1894 ľ 1915/1917) a fínske veľkoknieža (1894 ľ 1917). Bol neobľúbený, lebo nesplnil sľuby z roku 1905 o demokratických reformách. Keď sa začal osobne zúčastňovať na 1. svetovej vojne, padla na neho vina za neúspech armády. V roku 1918 ho aj s jeho rodinou zavraždili boľševici. Pravoslávna cirkev ho vyhlásila za svätého. * 18.05.1868 Cárske Selo, Ruské impérium - 17.07.1918 Jekaterinburg, Sovietske Rusko)