Šedé eminencie Bieleho domu ("Seryje kardinaly" Belogo doma) - Kokošin, Andrej Afanasjevič; Rogov, Sergej Michajlovič: 1948-; Frühaufová, Marta; Szabó, Jozef: 1936-2007 (Bratislava Pravda, 1986)
Galérie portrétov politických poradcov amerických prezidentov pre otázky národnej bezpečnosti. Čitateľ má možnosť sledovať galériu portrétov politických poradcov amerických prezidentov pre otázky národnej bezpečnosti za posledných vyše dvadsať rokov. McGeorge Bundy, Walt Allen, Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski, Richard Allen, William Clark a Robert McFarlane - každý z nich svojím spôsobom prejavoval na tomto poste svoje schopnosti a oddanosť šéfovi Bieleho domu. Mená týchto ľudí sú nerozlučne späté s menami prezidentov Johna Kennedyho, Lyndona Johnsona, Richarda Nixona, Geralda Forda, Jimmyho Cartera a Ronalda Reagana. Prezidentovi poradcovia pre otázky národnej bezpečnosti nesú veľký diel zodpovednosti za mnohé zahraničnopolitické dobrodružstvá USA.
Obsah: Úvod. Jeden z "najlepších a najmúdrejších. Štáfiá Walta Rostowa. Praktické cvičenia profesora Kissingera. "Globalista" v Bielom dome. "Šedé eminencie" osemdesiatych rokov. Záver. Ilustr. na front. a predsádkach. 427 zázn. v ruš. a angl.
Keywords: politika americká; vnútorná politika; šedé eminencie; Biely dom (vo Washingtone D.C., USA); osobnosti politické; Spojené štáty americké; prezidenti americkí; politický poradcovia; biografie; zahraničná politika; národná bezpečnosť; Spojené štáty americké; faktografická literatúra; Rogov, Sergej Michajlovič (ruský politológ , člen Ruskej akadémie vied , riaditeľ Inštitútu pre USA a kanadských štúdií od roku 1995. * 22.10.1948 Moskva, Rusko -)