Slávne kriminální případy : (Causes célébres et intéressantes avec les jugements qui les ont décidées, recueillies par Mr. Gayot de Pitaval, avocat au Parlement de Paris) - Pitaval, François Gayot de: 1673-1743 (Osudy, faktá, objevy, 1967)
Súbor kriminálnych príbehov z 18.stor., ktoré sa neskôr stali zdrojom inšpirácie autorov romantizmu a tvorili základ k novému literárnemu žánru - od súdnych senzácií k detektívke. Pitaval je však aj výrazným obrazom spoločenských vzťahov svojej doby.