Slávne kriminální případy (Causes célébres et intéressantes avec les jugements qui les ont décidées, recueillies par Mr. Gayot de Pitaval, avocat au Parlement de Paris) - Pitaval, François Gayot de: 1673-1743; Rausch, Antonín: 1906-1982; Váša, Miroslav: 1920-1996; Hlavsa, Oldřich st.: 1889-1936; Kristková, Angelika (Orbis Praha, 1967)
Súbor kriminálnych príbehov z 18.stor., ktoré sa neskôr stali zdrojom inšpirácie autorov romantizmu a tvorili základ k novému literárnemu žánru - od súdnych senzácií k detektívke. Pitaval je však aj výrazným obrazom spoločenských vzťahov svojej doby.
Prvý český výber zo svetoznámej zbierky kriminálných prípadov.
Doslov: François Gayot de Pitaval a jeho slavně kriminální případy (Antonín Rausch). O právu a právních institucích v době Pitavalových příběhů. Poznámky.
Keywords: Pitaval, François Gayot de (francúzsky advokát, nakladateľ a spisovateľ. Literárne známy zbierkami skutočných kriminálnych príbehov ako pitaval. Meno pitaval sa potom stalo skráteným označením pre žáner sociálnej a kriminálnej reportáže. Na pitaval nadviazala rad pokračovateľov, Egon Erwin Kisch napríklad nazval jednu svoju knihu Pražský pitaval. * 1673 Francúzsko - 1743 Paríž, Francúzsko); príbehy autorské; historické príbehy; kriminálne príbehy; detektívne príbehy; horory; 18. stor; súdnictvo; skutočné príbehy; kriminalistika; próza; Váša, Miroslav (český maliar, grafik, ilustrátor, typograf. * 16.05.1920 České Budejovice, Česko - 14.08.1996 Praha, Česko); Hlavsa, Oldřich st. (český akademický maliar, grafik. Bol výborným portrétista, ale v jeho diele prevažuje tvorba krajinárska, bol maliarom lyrických náladových krajiniek Orlického podhorí. * 01.11.1889 Rybná nad Zdobnicí, Nemecko - 11.02.1936 v Prahe, Česko, je pochovaný na cintoríne vo Vamberku); francúzska literatúra - texty; Paríž (Francúzsko); Paríž (Francúzsko)