Alžbeta a Essex: Tragický příběh : (Elizabeth and Essex) - Strachey, Lytton: 1880-1932 (Odeon, 1980)
Historický románový esej o anglickej renesančnej kráľovnej Alžbete a jej mladom ambicióznom favoritovi, grófovi z Essexu sprevádza čitateľa epochou na prelome 16. a 17. storočia, ktorá patrí v dejinách k najzaujímavejším. Autor rozpráva príbeh rozporuplného vzťahu, ktorý sprevádza oboch hlavných protagonistov.