Osudy zlatých pokladov - Vároš, Milan: 1937- (Smena, 1967)
Nič, ani obrazy starých majstrov a vzácne starožitnosti, nemalo také dramatické osudy ako zlaté poklady. Existovalo a existuje len veľmi málo zlatých pokladov, ktoré nemali vzrušujúce osudy. Mnohé doteraz zahaľujú tajomstvá, viaceré ešte nik nenašiel...