Cesty na popravisko - Winkler, Tomáš: 1940- 1940- (Osveta, 1988)
Osudy ľudí, o ktorých sa píše v knihe, sú rovnaké. Všetci zahynuli násilnou smrťou, rukami kata. Násilná smrť je strašná a krutá, ani stáročia neuberú z jej hrôzy. Činy ľudí, o ktorých autor píše, boli veľa ráz úplne odlišné. Niektorí sa do víru dejín dostali akoby nechtiac a za svoj krutý osud vinili náhodu, iní zase nespokojní s dobou, sa časom pridali na stranu pokroku a zaň aj položili svoj život.