Moja je pomsta - Zelinová, Hana: 1914-2004; Ružička, Jozef; Vilikovská, Božica: 1931-1985 (Slovenský spisovateľ Bratislava, 1967)
Psychologická sonda do duše dospievajúceho chlapca, tak možno charakterizovať román Moja je pomsta. Ťažisko psychologickej analýzy tvoria vzťahy medzi deťmi a rodičmi. Napriek vonkajškovej dramatizácii fabuly a snahe po atraktívnosti deja sa podarilo autorke plasticky vykresliť postavu dorastajúceho chlapca i problémy, ktoré v procese sebaformovania musí riešiť. V roku 1969 bol román sfilmovaný pod názvom Čierna minúta.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; dospievajúci chlapec; rodinné prostredie; sfilmované romány; próza; slovenská literatúra - texty; Zelinová, Hana (bola slovenská spisovateľka, prozaička a dramatička. Autorka literatúry pre deti a mládež, predstaviteľka naturizmu. V roku 1979 jej bol udelený titul zaslúžilá umelkyňa, v roku 2001 jej bolo udelené najvyššie štátne ocenenie za celoživotnú tvorbu ľ Pribinov kríž I. triedy. * 20.07.1914 Vrútky, Slovensko - 16.03.2004 Bratislava, Slovensko); Vilikovská, Božica, rodným menom Štúrová (slovenská prekladateľka, redaktorka. * 1931 Slovensko - 02.09.1985 Bratislava, Slovensko)