Rozum pod lavicou alebo Čo nenájdeš v učebnici: Úslovia, významné osobnosti, cudzie slová (Rozum pod lavicí) - Elmanová, Olga: 1931-2008; Čižmárik, Rudolf: 1949-2008 1949-; Fixl, Jiří: 1950- 1950- (Bratislava Ikar, 2006)
Knižka je určená mladým čitateľom od 12 do 18 rokov. Má tri časti a je doplnená skratkami, s ktorými sa stretnete v texte. Zachytáva heslá z rôznych oblastí života.
Keywords: slovenký jazyk; príslovia a porekadlá; úslovia; cudzie slová; osobnosti významné; encyklopédie pre deti; Elmanová, Olga (bola česká učiteľka, spisovateľka, autorka televíznych večerníčkov a detských programov, ďalej kníh o výchove detí a detskej beletrie. * 23.03.1931 Praha, Česko - 05.02.2008 Praha, Česko); Fixl, Jiří (český grafik, ilustrátor pre deti a mládež aj školských učebníc. Pôsobil aj ako výtvarný redaktor v nakladateľstve Albatros a v časopise Materina dúška, a iné. * 18.04.1950 Praha, Česko -); pre čitateľov od 12 rokov