Historiografia zdravotníctva v podpolianskej oblasti - Bohuš, Ondrej: 1933-; Göllner, Viliam: 1933-; Pavlík, Martin: 1937-; Lysinová, Ľudmila: 1960- (Technická univerzita, 2014)
Detvou sa pre jej jedinečnosť zaoberali básnici, spisovatelia, výtvarní umelci, ale ani historici píšuci o Detve a okolí sa vo svojich publikáciách vôbec nezaoberali zdravotníctvom. Pamätníci vymierajú a s nimi odchádzajú aj spomienky, ale najmä fakty a dôležité údaje, ktoré môže naša generácia ešte pre budúcnosť zachovať, aby nasledníci nezostali v historickej chudobe. Hodne poznatkov sa získalo od žijúcich pamätníkov, ale aj na základe rozprávania niektorých starších ľudí, ktorí sa žiaľ veľmi rýchlo strácajú. Autor.